zaterdag 22 december 2007

Daders

De Pakistaanse politie zoekt naar aanwijzingen die meer opheldering kunnen verschaffen over de daders. Verdenkingen gaan uit naar de Taliban-elementen en Al-Qaida.

Volgens de politie bevatte de bom 6 tot 8 kilo springstof die waren vermengd met kogellagers en naalden om daardoor een zo groot mogelijk aantal slachtoffers te maken.

Uren na de aanslag vielen tientallen veiligheidsagenten een moslimschool binnen in een nabijgelegen dorp waar studenten werden gearresteerd, onder wie enkele Afghanen, aldus de Associated Press.

Volgens de BBC zouden zeker zeven studenten zijn gearresteerd. Functionarissen wilden echter niet vertellen of de inval te maken had met de aanslag.

Volgens BBC-verslaggeefster Barbara Plett in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn de hoofdverdachten achter de aanslag militanten die de Taliban steunen.

Ze hebben hun campagne tegen de regering opgevoerd als antwoord op de militaire acties die Pakistan onderneemt tegen hun groepering in het westen van het land, aan de grens met Afghanistan.

Veertig Taliban-leiders uit het Federaal Bestuurde Stammengebied en enkele normaal door de regering bestuurde gebieden uit de Noordwest Grensprovincie hebben op 14 december in Wana de Tehrik Taliban-e-Pakistan, de Taliban-beweging van Pakistan, opgericht.

Ze eisen dat de militaire operatie van Pakistan tegen opstandelingen in het district Swat stopt. Ze dreigden om anders met een reactie te zullen komen.

In Afghanistan vindt de Taliban voornamelijk aanhangers onder de Pathaanse bevolkingsgroep. Ook in het Pakistaanse Stammenregio en de Noordwest Grensprovincie wonen veel Pathanen.

Maar een Pakistaanse verslaggever meldde onlangs dat er zich ook Punjabi's, die oorspronkelijk uit de Pakistaanse provincie Punjab afkomstig zijn, hebben aangesloten bij de militanten.

De verslaggever maakte zelfs melding van een strijder die vroeger heeft gewerkt voor de Pakistaanse inlichtingendienst.

De dreiging van het groeiende islamisme werd door Musharraf genoemd toen hij vorige maand de noodtoestand afkondigde. Deze noodtoestand werd vorige week zaterdag opgeheven. Maar hij zei dat de dreiging nog steeds aanwezig is.

Politiek geweld in de aanloop naar verkiezingen is niet ongewoon in Pakistan.

Maar het geweld in het land is enorm geëscaleerd nadat militairen in juli een einde maakten aan de bezetting van de heilige Rode Moskee in Islamabad.

Na de bestorming zegden stamleiders in het westen van Pakistan hun verdrag met Musharraf op en verklaarden ze hem de jihad.

De afgelopen zes maanden zijn er meer dan 600 mensen gedood, waaronder ongeveer 200 soldaten. Er zijn zeker 40 bomaanslagen gepleegd, waarvan de helft door zelfmoordcommando’s.

Geen opmerkingen: