zaterdag 22 december 2007

Minstens 50 doden bij aanslag in Sherpao in Pakistan

Bij de zelfmoordaanslag op vrijdag in het dorp Sherpao in de buurt van de stad Peshawar in Pakistan zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen. De dader blies zichzelf op in een moskee bij het huis van Aftab Khan Sherpao. Meer dan honderd omstanders raakten gewond.

Sherpao, een oud-minister van Binnenlandse Zaken, raakte bij de explosie zelf niet gewond. Een van zijn zoons raakte lichtgewond. Sherpao was minister in het kabinet dat president Pervez Musharraf onlangs ontbond.

De zelfmoordcommando blies zich op tussen meer dan duizend gelovigen die in de moskee aan het bidden waren ter gelegenheid van het islamitische offerfeest Eid al-Adha.

Onder de slachtoffers bevinden zich onder andere agenten die Sherpao bewaakten. De moskee staat op het terrein van zijn huis.

De oud-minister zat zelf op de voorste rij te bidden. Toen de dienst was afgelopen en vele aanwezigen aanstalten maakten om Sherpao te begroeten, bracht de dader de bom tot ontploffing.

“Het was een enorme explosie,” aldus Mohammad Mukhtiar, die de aanslag overleefde.

Politieman Iqbal Hussein zei: “Alles was gedrenkt in bloed, overal lagen lichaamsdelen verspreid. Mensen begonnen te rennen. Sommige mensen raakten gewond door de chaos die ontstond.”

“Dit is onmenselijk,” aldus Mohammad Asad, die twee neven verloor bij de aanslag. “Geen moslim mag dit doen op de dag van Eid.”

Iqbal Hussein, die belast was met de veiligheid tijdens de bijeenkomst, zei niet te weten hoe de aanvaller de moskee binnen kon komen, omdat al de aanwezigen langs metaal- en explosievendetectors naar binnen moesten.

Het was de tweede zelfmoordaanslag op Sherpao in acht maanden tijd. Hij raakte in april lichtgewond bij een zelfmoordaanslag tijdens een partijbijeenkomst in de stad Charsada vlakbij Peshawar.

Bij die aanslag vielen zeker 28 doden. Charsada en Sherpao liggen in de onrustige provincie North West Frontier, de Noordelijke Grensprovincie, in het noordwesten van Pakistan aan de Afghaanse grens.

Oud-minister Sherpao leidt ook de kleine Pakistaanse Volkspartij-Sherpao.

Geen opmerkingen: